С нови лещи и камери КАТ ще снима за скорост и нощем

Deco
Developer
Developer
Мнения: 77
Регистриран: 26 ное 2017, 17:05
Автомобил: Пешеходец
Контакти:

С нови лещи и камери КАТ ще снима за скорост и нощем

#1

Мнение от Deco » 06 дек 2017, 15:01

В най-скоро време служителите на КАТ в цялата страна ще получат нови лещи за старите си камери и нови устройства, които ще позволяват контрол на скоростта и нощем. Това съобщи на семинар за журналисти край Ловеч инспектор Илия Георгиев от отдел „Пътна полиция“ към Главна дирекция „Национална полиция“, цитиран от агенция "Фокус".

С покупката на нови 28 камери и снабдяването на старите с нови лещи ще се реши и проблема с новите коли на КАТ, в които радарите не могат да правят качествени снимки, заради различните предни стъкла. Публична тайна е също, че старите мобилни камери нощем за слепи и по тъмно контрол на скоростта на практика не се извършваше.

Инспектор Илия Георгиев припомни, че полицейските автомобили са оборудвани с видеокамери и микрофон, които заснемат всички действия на служителите. Всички записи се съхраняват на хард диск в колата, който след приключване на смяната се предоставя за източване на информацията.

През таблетите, с които е снабден всеки екип, пък се правят проверки дали спреният за проверка водач няма невръчени глоби. Ако такива бъдат открити, те се разпечатват на мобилния принтер в колата и се връчват.

Така започва да тече срок за плащане на глобата, като след изтичането му, тя става изискуема и може да се търси дори със съдия изпълнител. При открити нарушения на правилата на пътя, за които санкцията включва и отнемане на книжката, тя се взима на място.

„Най-голямото удобство на системата е, че автоматично наложената глоба се запаметява в системата за административни нарушения и наказания и не се налага впоследствие друг служител да обработва информацията и да я въвежда в системата", поясни инспектор Илия Георгиев.

Мерките, които взема Пътна полиция, дават положителен резултат, отчете на семинара началникът на отдел „Пътна полиция“ в Главната дирекция „Национална полиция“ комисар Бойко Рановски. За десетте месеца на тази година в страната са станали 6422 тежки пътни инцидента, или с 518 по-малко от същия период на миналата година.

Загиналите за тази година до края на октомври са 622 - с 42 по-малко от тези през 2016 г., а ранените са 8082 или с 667 по-малко за същия период на миналата година.

По отношение на контролната дейност през първите 10 месеца на тази година са издадени 306 911 фиша, 322 324 електронни фиша и 192 258 акта, а през миналата - с 50 259 фиша повече, с 35 397 електронни фиша повече и с 22 745 акта повече.

Като тревожна тенденция комисар Рановски определи растящия брой на заловените шофьори, управлявали моторни превозни средства след употреба на наркотици. За периода те са общо 2559.
Seat Ibiza 6l 1.4 TDI 75 hp
Kia Cee'd 1.6 CRDi 116 hp

Отговори